trädgård staket
My Blog

Så väljer du rätt staket till din trädgård

När det är dags att välja ett staket till din trädgård så är det bra att dels se till så att det passar bra ihop med ditt hus samt att du bör ju givetvis utgå från din egen smak och det trädgård staket du tycker är snyggt. Idag finns det flera varianter att staket för trädgårdar, bland annat nätstaket, trästaket och smidesstaket. 

När det gäller materialvalet av staketet, så beror det en del på vad du har för förutsättningar där du bor. Bland annat så spelar ju väderförhållanden in en hel del samt att det även spelar roll hur ofta och hur mycket underhåll av det du vill göra. 

Få hjälp med att välja staket

Det kan vara bra att vända dig till en återförsäljare av staket och prata med dem om vad som passar dig bäst. Det är bra att veta syftet med själva staketet. Är det meningen att det bara ska vara ett trädgård staket som är dekorativt, eller är det så att det ska skydda från insyn, hålla borta vilda djur eller hindra barn eller husdjur att ta sig ut från tomten? Det kan även vara en god idé att ta kontakt med din hemkommun eller stadsbyggnadskontoret för att få korrekt information om vad som krävs för att sätta upp ditt staket. 

Se till så att du planerar ditt staket utifrån din egen situation. Är det så att du har små barn, så kan det finnas risk att de klättrar på det. Då bör du välja både modell och material med hänsyn till det. Det är även viktigt att staketet är förankrat på rätt sätt, att stolparna satts tillräckligt djupt i marken. Tänk även på att ett staket som är över 180 cm, kan behöva ett bygglov.

Ett staket runt din trädgård, det är det första man möter. Det är något som så att säga binder samman ditt hem och din trädgård på ett bra och vackert sätt. Sedan fyller det även andra bra funktioner. 

Bra saker att tänka på inför valet av staket

Det finns en hel del bra saker att tänka på innan du väljer ditt staket. Bland annat just att välja ett bra material samt att se till att underhålla det på rätt sätt. Om det är ett staket i trä, se till att det är ett rejält virke samt se även till att alla kanter är sågade snett, så att vattnet kan rinna av. Om du ska välja att bygga ett högt staket, se till så att det är ett material som det går att blåsa igenom, annars kan det välta. 

En annan sak att tänka på är att inte ha buskar och växter allt för nära staketet, då de gör att fukt hålls kvar och minskar livslängden på staketet. 

Är det ett material som inte behöver målas eller behandlas, se ändå till att då och då spola av det, så att alger och annan smuts försvinner från det. 

 Se även till så att ditt staket passar in i omgivningarna så att det ramar in huset på ett bra sätt.

Comments Off on Så väljer du rätt staket till din trädgård